Okklusionsudstyr logo

Hvad er restitution?

Vil du vide mere om restitution, og hvordan du skal tage højde for det i din træning? Så er du landet det helt rigtige sted. For i dette blogindlæg får du svar på de 8 vigtigste spørgsmål, som alle stiller sig selv om restitution.

Lad os komme i gang.

1. Hvad betyder restitution?

Restitution er den proces, hvor kroppen genvinder og reparerer sig selv efter fysisk anstrengelse såsom intens styrketræning eller motion. Restitution er afgørende for at opnå optimale træningsresultater og undgå overtræning eller skader.
 

2. Hvad gør restitution ved kroppen?

Her er nogle nøgleord om, hvad restitution gør ved kroppen:

  • Muskelreparation – Under træning udsætter du dine muskler for belastning, hvilket resulterer mikroskopiske skader i muskelfibrene. Restitution er processen, hvor disse skader reparerer sig selv og bliver stærkere. Dette fører til muskelvækst og mere styrke.
  • Energiforbrug og lagring – Under træning forbuger kroppen energi og dræner sine energireserver, især kulhydrat og muskelprotein. Restitution giver kroppen mulighed for at genopbygge disse reserver, hvilket er vigtigt for vedvarende præstation og muskelopbygning.
  • Reduktion af inflammation og ømhed – Træning kan føre til betændelse og muskelømhed. Restitution hjælper med at reducere denne inflammation og smerte, hvilket giver dig mulighed for at vende tilbage til træningen frisk og klar.
  • Hormaonbalancer – Træning kan påvirke hormonnivauerne i kroppen, især stresshormoner kortisol. Restitution hjælper med at genoprette hormonbalancen og reducere stressresponsen, hvilket er vigtigt for træningsfrekvens og præstation.
  • Forebyggelse af overtræning – Overtræning opstår, når kroppen ikke får tilstrækkelig tid til restitution mellem træningsintervallerne, hvilket kan føre til træthed, nedsat præstation og øget risiko for skader

3. Findes der forskellige former for restitution?

Ja, det gør der faktisk. Restitution kan nemlig inddeles i tre forskellige dele:

Øjeblikkelig restitution
Dette sker så snart, du stopper med den givne øvelse – eksempelvis en armbøjning – og musklerne slapper af. Det sker også, hvis du løber en tur. Her er benene i gang skiftevis, og når det ene ben ikke er ‘aktivt’ i løbet, vil musklerne i benet få en kortvarig øjeblikkelig restitution. Det varer lige indtil, foden igen rammer jorden, og musklerne atter skal arbejde.

Kortfristet restitution
Dette er en form for restitution, som du oplever imellem to træningsøvelser. Hvis du eksempelvis laver 3 sæt af 10 gentagelser med squats, vil du opleve kortfristet restitution, når du holder pause mellem hvert af dine sæt.

Træningsrestitution
Denne type restitution oplever du, når du holder pause mellem to hele træningssessioner (altså en længerevarende pause på måske flere dage). 

4. Kan jeg forbedre min naturlige restitution?

Ja, der er en række ting, du kan gøre selv at for hjælpe din restitution på vej. 

Her 5 gode råd:

Spis sundt
Du vil altid gøre din krop en tjeneste ved at spise sundere og undgå slik, chips og så videre.

Skær ned på alkohol
Ligesom usund mad gør alkohol ej heller noget godt for din krop. Så skær meget gerne ned på alkoholen.

Sov nok
Selv om det er fristende at se endnu et afsnit af Netflix-serien, så drop det og gå i seng. Ifølge Sundhed.dk er søvn afgørende for din restitution – og din krops velbefindende generelt set. Hvis du skulle være en af de uheldige, der døjer med søvnproblemer eller en snorkende sidemand, kan du finde gode råd til at genvinde nattesøvnen her.

Slut din træning af med let cardiotræning
Det er særlig vigtigt, hvis du træner tung styrketræning. Hvis du slutter din træning af med 5-10 minutter på løbebånd eller en crosstrainer, får du pulsen op, og du får skyllet affaldsstofferne væk.

Varme/kolde bade
Mange professionelle atleter sværger til kolde bade efter træningspas. Her går nogle all in og fylder et badekar med koldt vand og isterninger. Hvis det er for ekstremt for dig, kan du prøve at tage et bad, hvor du skiftevis bruger varmt/normalt vand i 10 sekunder efterfulgt af 10 sekunder med koldt vand. Hvis der er sauna til rådighed, vil det være optimalt at benytte den efterfulgt en tur under den kolde bruser. Ligesom den lette cardiotræning vil det hjælpe med at skylle affaldsstofferne ud af dit system. 

5. Må jeg slet ikke lave noget, mens jeg restituerer efter træning?

Jo, selvfølgelig – og du må faktisk også gerne træne. 

Men her er det en god idé at træne noget andet. Hvis du eksempelvis styrketræner, kan du på dine hviledage lave noget helt andet. Eksempelvis cykle en tur, løbe eller dyrke yoga. Det vigtigste er bare, du ikke giver den fuld gas med præcis de samme muskler, som du træner med, når du træner ‘for alvor’. 

Man kan også prøve restitutionstræning af, hvor musklerne, der er restituerede, trænes så hurtigt som muligt, når de er klar igen. Det gøres f.eks. i split-træning, hvor flere af kroppens muskelgrupper deles op i træningsdage, så kroppen kan nå at restituere på den bedst mulige måde mellem træningspasene.

6. Hvor længe skal jeg restituere?

Det kommer meget an på dit generelle niveau. Er du helt ny til træning, skal du naturligvis restituere længere, end hvis du har trænet kontinuerligt i en årrække. 

Efter styrketræning anbefaler man generelt at give de muskler, der har været i gang, en pause på to døgn. 

En tommelfingerregel går på, man bør restituere, indtil man ikke længere er øm i de givne muskler. 

7. Kan min restitution være for lang?

Ja, det kan den sagtens. Hvis du holder for lang pause, vil din styrke og form langsomt aftage igen. Og så får du selvfølgelig ingen fremgang. Derfor handler træning langt hen af vejen om at få en god rutine – hvor du eksempelvis træner fast 2-3 gange om ugen på et fast hold eller med et par venner. På den måde øger du formentlig din chance for at få trænet regelmæssigt og opnå dine mål.

8. Hvordan kan jeg holde min træning ved lige ferie?

Hvis du er én af de tusindvis af danskere, der ofte træner i fitnesscenter, er du måske ved at gå ud af dit gode skind, når du er på ferie. Derfor kan der være brug for at tænke nyt, hvis du gerne vil fortsætte din træning.

Derfor kan vi anbefale, du læser vores blogindlæg om hjemmetræning og investerer i et sæt okklusionsbånd.

Okklusionsbånd er særligt for jer, der: 

    • Dyrker styrketræning 
    • Elsker at træne mere effektivt
    • Elsker følelsen af et godt ‘pump’ (fuldstændig ligesom Arnold :-))

Okklusionsbåndene sættes på enten overarmene eller lårene, hvor de forhindrer blodet i at løbe væk fra musklerne. Studier har vist, det giver den samme effekt på både muskelstyrke og muskelmasse som tung styrketræning.

Læs en fuld guide til okklusionstræning her. Og læs meget mere om okklusionstræning generelt her