De fleste mennesker tror at okklusionstræning kun er for armene og benene, men kan det blive brugt for at øge muskelmassen for f.eks. bryst, ryg eller baller?

Det korte svar er ja. Der er faktisk en forøgelse i muskelaktiviteten i de muskler som ikke er aflukket målt ved EMG målinger.

Teorien går på, at ved en delvis aflukning af dine arme eller ben vil nervesystemet fornemme en ekstrem udmattelse af de afficerede lemmers muskler (de muskler man laver okklusionstræningen ved). Dertil vil kroppen gøre hvad end den kan for at vedligeholde den kraftudvikling der skal til for at klare jobbet. Derfor kompensere nervesystemet ved at rekruttere flere muskelfibre fra de ikke afficerede muskler (altså musklerne over aflukningsområdet).

[av_image src=’https://okklusionsudstyr.dk/wp-content/uploads/2017/09/guide-to-blood-flow-restriction-training_08-300×188.jpg’ attachment=’3255′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=”][/av_image]

For eksempel viste forskning fra Clinical Physiology and Functional Imaging, at ved okklusionstræning involverende bænkpress, som er en pectoralis major dominant træningsøvelse at der var en 16 procent forøgning af muskelfiberaktivering sammenlignet med forsøgspersoner uden hæmning af blodgennemstrømningen. Derfor giver det også grundlag for både at anvende okklusionstræning blot for at øge muskelaktiviteten i ikke afficerede muskler såsom bryst, ryg og baller, men også i tilfælde hvor der skulle være en musculoskeletal patologi(gener) i muskler over aflukningsområdet. Da dette vil medføre en mulighed i at træne disse muskler i tidligere stadier af en genoptræning da træningen kan gennemføres med mindre belastning. Dette kunne f.eks. være en Pectoralis Major ruptur(overbelastningsskade typisk forårsaget ved bænkpress) eller lignende musculoskeletal patologi (gener).

Referencer:

Yasuda, T., Fujita, S., Ogasawara, R., Sato, Y., & Abe, T. (2010). Effects of low?intensity bench press training with restricted arm muscle blood flow on chest muscle hypertrophy: a pilot study. Clinical Physiology and Functional Imaging, 30(5),338-343