Selvom okklusionstræning, i Danmark er mest kendt for sin evne til at øge muskelmassen i højere grad end traditionel styrketræning er dette langt fra den eneste fordel. Kaatsu bliver nemlig brugt af mange topatleter verden over, og er især en populær træningsmetode inderfor svømningen. Dette skyldes ført og fremmest at svømning er en udholdenhedssport og kaatsu netop bidrager til en større udholdenhed. Men ligeledes er mange svømmere også præget af knæ- og skulderskader hvilket kaatsu har en positiv effekt på.

Elitesvømmers resultater med kaatsu

Chris Morgan, en af verdens førende olympiske svømmetræner, underviser og rådgiver en række atleter i KAATSU, både på land og i vandet. Primært rådgiver olympiske  medaljevindere og olympiske trials finalister som er konkurrencedygtige. “KAATSU i vandet er gavnligt for disse atleter, der satser på Tokyo OL i 2020 men også ikke-atleter der døjer fra skader,” siger Morgan, der forklarede, hvordan Roy Burch brugte KAATSU til at genoptræne sig fra en dobbelt patella seneruptur til at kvalificere sig til OL.

Morgan forklarer, “vi arbejder på hastighed, styrke og udholdenhed hver træning i Gator Svømmeklub i Waltham, Massachusetts [2015 New England svømning Championship seniorholdet]. Ligesom andre konkurrencedygtige svømmehold har vi i de hårde træningspas med fokus på korrekt teknik, god afbalanceret ernæring og alle former for “ud af boksen’ dryland træning. Dette år, begyndte vores atleter en innovativ tilføjelse til vores hele træningsregime, hvilket har resulteret i nogle hidtil usete forbedringer i tider.” Over en 3-måneders periode omfatter nogle vores svømmere følgende: (tal i sekundter)

Henry Gaissert (17 år gammel)
100 freestyle: fra 47.0 til 44,8
100 butterfly: fra 52,4 til 49.8

Maddie Wallis (16 år gammel)
100 rygsvømning: fra 57,1 til 54.9
200 rygsvømning: fra 2:07.9 til 2:00.3

Johnny Prindle (17 år gammel)
100 freestyle: fra 48,1 til en 45.9
200 freestyle: fra 1:47.2 til 1:41.5
100 brystsvømning: fra 59.0 til 57,5

Hemmeligheden bag disse fantastiske resultater? Det er KAATSU!

På grund af den store fordel der er ved kaatsu, har Olympiske og professionelle atleter fra Japan, og i stigende grad i hold fra USA og Schweiz til Tunesien og Ungarn, benyttet sig af kaatsu til at opnå specifik styrke for at forbedre hastigheden og øge udholdenhed.

Morgan fortsætter, “Fra nogle år siden benyttede olympisk mester, Misty Hyman fra Stanford University, noget lignende. Den olympiske mester i 200 meter butterfly benyttede i 2000 til Sydney OL flere tykke elastikker omkring hendes arme og ben. Hun  svømmede til tider op til 8.000 meter med kaatsubånd under vejledning af sin coach Bob Gillette.

Kaatsu i svømmeverdenen

“Siden KAATSU forskning på Harvard Medical School blev etableret i 2013 har det vækket min interesse, og jeg først brugte første gang KAATSU på mig – På den måde lærte jeg hvordan man sikkert kunne bruge kaatsu udstyret. Med denne viden og erfaring, har sportsfolk af Gators svømme klub eksperimenteret med KAATSU og vores aldersgruppe svømmere, flere, der er national-kaliber svømmere. Og med fantastiske resultater”

“Jeg forstod hurtigt, hvordan vi nu kunne til at opnå denne “max-smerte” uden behov for en tidskrævende test sæt, ved hjælp af KAATSU udstyr. Ved engorging af muskler i blodet – i stedet for at holde blodet som bodybuildere gør,  studerede jeg, hvordan denne revolutionerende træningsmetode kunne udnyttes af konkurrencesvømmere, uanset om de er fokuseret på at vinde deres lokale high school mesterskaber og eller kvalificere sig til OL 2016 Rio som Roy Burch og Mohamed Hussein gjorde”

Sådan bruges kaatsu i svømningen

Coach Morgan nu bruger KAATSU på tre grundlæggende måder:
1. I rehabilitering
2. For recovery
3. Under træning

Rehabilitering

Svømmere bruger KAATSU til hurtigt for at skulderskader eller andre stedet på kroppen hvor de har overanstrengt sig. Dette gælder både vores yngre svømmere og elitesvømmere. “Vi bruger KAATSU cyklus modalitet, der starter med lavere belastninger og gradvist bygger op til højere pres. Disse protokoller er de samme protokoller, der bruges af olympisk guld medaljevindere og medlemmer af 2014 Sochi vinter OL USA team og professionel fodboldspillere.”

Recovery

We use the KAATSU Cycle modality between races and between the preliminary and final events in a multi-day event (e.g., the 2015 Winter Junior National Championships in Atlanta, Georgia) and KAATSU Cycle has been used at the World University Games and United States Olympic Trials in both swimming and track & field.”

Træning

“Vi har en række forskellige sæt med KAATSU for at forbedre teknik, hurtighed, styrke og udholdenhed. Ingen af disse sæt er over 20 minutter, som pr KAATSU standardprotokoller. Nogle af sættene indebærer brug af arm bands og nogle af sættene indebærer, ved hjælp af ben bands, herunder sæt det udelukkende fokusere på begynder eller sving.

Disse sæt kan variere fra 10 x 15m udbrud til 10 x 50 ved et bestemt tryk.
Ikke alene har vores atleter og deres forældre accepteret KAATSU og værdsætte dens fordele, men vi har også nogle af vores dimitteret seniorer der anmoder om KAATSU maskiner ledsage dem til deres nye kollegium hold.”