Selvom KAATSU i Danmark er mest kendt for sin evne til at øge muskelmassen og styrken i højere grad end traditionel styrketræning, er dette langt fra den eneste fordel. Træningsmetoden bliver nemlig brugt af mange topatleter verden over, og er især populært inden for svømning. Dette skyldes først og fremmest svømning er en udholdenhedssport og KAATSU netop bidrager til en større udholdenhed. Men ligeledes er mange svømmere også præget af knæ- og skulderskader, hvilket KAATSU har en positiv effekt på.

Elitesvømmers resultater med KAATSU

Chris Morgan, en af verdens førende olympiske svømmetræner, underviser og rådgiver en række atleter i KAATSU, både på land og i vandet. Primært rådgiver han olympiske medaljevindere og olympiske udtagningsfinalister. “KAATSU i vandet er gavnligt for disse atleter, der satser på Tokyo OL i 2020, men også ikke-atleter der døjer af skader,” siger Morgan, der forklarede, hvordan Roy Burch brugte KAATSU til at genoptræne sig fra en dobbelt patella seneruptur til at kvalificere sig til OL.

Morgan forklarer, “vi arbejder på hastighed, styrke og udholdenhed i hver træning i Gator Svømmeklub i Waltham, Massachusetts [2015 New England svømning Championship seniorholdet]. Ligesom andre konkurrencedygtige svømmehold har vi i de hårde træningspas med fokus på korrekt teknik, god afbalanceret ernæring og alle former for “ud af boksen’ træning på land. Dette år begyndte vores atleter en innovativ tilføjelse til hele vores træningsarsenal, hvilket har resulteret i nogle hidtil usete forbedringer i tider.” Over en 3-måneders periode omfatter nogle af forbedringerne af vores svømmere følgende: (tal i sekundter)

Henry Gaissert (17 år gammel)
100 freestyle: fra 47.0 til 44,8
100 butterfly: fra 52,4 til 49.8

Maddie Wallis (16 år gammel)
100 rygsvømning: fra 57,1 til 54.9
200 rygsvømning: fra 2:07.9 til 2:00.3

Johnny Prindle (17 år gammel)
100 freestyle: fra 48,1 til en 45.9
200 freestyle: fra 1:47.2 til 1:41.5
100 brystsvømning: fra 59.0 til 57,5

Hemmeligheden bag disse fantastiske resultater? Det er KAATSU!

På grund af den store fordel, der er ved KAATSU, har Olympiske og professionelle atleter fra Japan, og i stigende grad  hold fra USA og Schweiz til Tunesien og Ungarn, benyttet sig af KAATSU til at opnå specifik styrke for at forbedre hastigheden og øge udholdenhed.

Morgan fortsætter, “For nogle år siden benyttede den olympiske mester, Misty Hyman fra Stanford University, noget lignende. Den olympiske mester i 200 meter butterfly benyttede i 2000 til Sydney OL flere tykke elastikker omkring hendes arme og ben. Hun svømmede til tider op til 8.000 meter med kaatsubånd under vejledning af sin coach Bob Gillette.

KAATSU i svømmeverdenen

“Siden forskning af KAATSU på Harvard Medical School blev etableret i 2013, har det vækket min interesse, og jeg brugte for første gang KAATSU på mig – På den måde lærte jeg, hvordan man sikkert kunne bruge udstyret. Med denne viden og erfaring, har sportsfolk af Gators svømmeklub eksperimenteret med KAATSU med fantastiske resultater”

“Jeg forstod hurtigt, hvordan vi nu kunne opnå denne “maks-smerte” uden behov for en tidskrævende testsæt ved hjælp af KAATSU-udstyr. Ved engorging af muskler i blodet – i stedet for at holde blodet som bodybuildere gør, studerede jeg, hvordan denne revolutionerende træningsmetode kunne udnyttes af konkurrencesvømmere, uanset om de er fokuseret på at vinde deres lokale high school-mesterskaber eller kvalificere sig til OL 2016 Rio som Roy Burch og Mohamed Hussein gjorde”

Sådan bruges KAATSU i svømningen

Coach Morgan nu bruger KAATSU på tre grundlæggende måder:
1. I rehabilitering
2. For recovery
3. Under træning

Rehabilitering

Svømmere bruger KAATSU til hurtigt at komme sig af skulderskader eller andre stedet på kroppen, hvor de har overanstrengt sig. Dette gælder både vores yngre svømmere og elitesvømmere. “Vi bruger KAATSU cyklus modalitet, der starter med lavere belastninger og gradvist bygges op til højere pres. Disse protokoller er de samme protokoller, der bruges af olympisk guldmedaljevindere og medlemmer af 2014 Sochi vinter OL USA team og professionel fodboldspillere.”

Recovery

We use the KAATSU Cycle modality between races and between the preliminary and final events in a multi-day event (e.g., the 2015 Winter Junior National Championships in Atlanta, Georgia) and KAATSU Cycle has been used at the World University Games and United States Olympic Trials in both swimming and track & field.”

Træning

“Vi har en række forskellige sæt med KAATSU for at forbedre teknik, hurtighed, styrke og udholdenhed. Ingen af disse sæt er over 20 minutter, som pr KAATSU standardprotokoller. Nogle af sættene indebærer brug af arm bands og nogle af sættene indebærer, ved hjælp af ben bands, herunder sæt det udelukkende fokusere på begynder eller sving.

Disse sæt kan variere fra 10 x 15 m udbrud til 10 x 50 ved et bestemt tryk.
Ikke alene har vores atleter og deres forældre accepteret KAATSU og værdsætte dens fordele, men vi har også nogle af vores dimitteret seniorer, der anmoder om KAATSU-maskiner ledsage dem til deres nye kollegium hold.”